Enerji Kenti Manisa

Türkiye’de 2022 yılı sonu itibariyle yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı kurulu gücümüz 56.393 MW’a erişmiş olup toplam kurulu güç içerisindeki payı %54,3 olarak gerçekleşmiştir. Bununla birlikte; yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretimi 137,6 GWh’a erişmiş olup yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretiminin toplam elektrik üretimi içindeki payı %42,2 olarak gerçekleşmiştir.

Soma ilçesiyle Manisa, güçlü bir kömür rezervine sahiptir. Mevcut termik santrallerin en büyüğü Manisa Soma'dadır. Soma Termik Santrali her biri 165 MW kurulu güce sahip 6 üniteden oluşmakta ve santralin toplam kurulu gücü 990 MW’tır. Termik santralden elde edilen buhar Soma ilçesinde bölgesel ısıtma amacıyla da kullanılmaktadır.  

Manisa’nın hidroelektrik potansiyel olarak üretim kapasitesi 69 MW kurulu güçle yılda 192 GWh enerjidir.

Manisa’nın kuzey bölgeleri rüzgar enerjisi potansiyeli taşıyan bölgeler olarak belirlenmiştir. Manisa 9 santralindeki 702 MW toplam kurulu gücü ile Türkiye'nin %6,27'sini karşılarken rüzgar enerjisi üretiminde de önemli yer tutmaktadır. 

İlde elektrik üretiminde jeotermal enerjiden de yararlanılmaktadır. Jeotermalde 57,73 MW kurulu güç olduğu görülmektedir. 

Yılın 283 günü güneşli Manisa güneş enerjisinden yararlanma açısından da yüksek potansiyele sahiptir. Manisa 259,8 MW’la güneş enerjisinde kurulu gücü en yüksek ilk 10 şehir arasında yer alıyor.