Sanayi Kenti Manisa

Manisa’da sanayileşme düzeyi yüksektir. Manisa Valiliği tarafından yayınlanan Sayılarla Manisa çalışmasına göre 2022 yılında Manisa genelinde sanayi sicil belgesi alan 357 tesis, 25’ten fazla işçi çalıştıran 740 tesis, 500’den fazla işçi çalıştıran 44 tesis bulunmaktadır. Manisa ilinde toplam 18.349 şirket kurulmuştur.

İlimizde Manisa, Akhisar, Salihli, Muradiye, Turgutlu ve Akhisar Zeytin ve Zeytinyağı Türevleri İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri aktif olarak faaliyet göstermekte olup Soma OSB, Kula Deri İhtisas ve Karma OSB ve Demirci OSB’nin kurulum çalışmaları devam etmektedir.

TÜİK ve ZAFER hesaplamalarına göre Manisa’da imalat sektörü ihracatının teknoloji düzeyine göre dağılımına bakıldığında ise; %1,39’u yüksek teknoloji%44,11’i orta yüksek teknoloji, %29,05’i orta düşük teknoloji ve %25,45’i düşük teknoloji düzeyinde faaliyet gösteren iş kollarında olduğu görülmektedir.

Yüksek katma değerli elektronik sektörü çok gelişmiş durumdadır. Bu sektörde, televizyon ve bilgisayar üretimi ile bunların yazılımı yapılmaktadır. Elektronik sektörünü, beyaz eşya sektörü takip etmektedir. Manisa ilinin gelişmiş bir otomotiv yan sanayisi bulunmaktadır. Orta yüksek teknolojili üretimin ve güçlü beyaz eşya firmalarının da etkisiyle tasarım, marka ve faydalı model başvurularında Manisa ili TR33 Bölgesi illerine kıyasla oldukça iyi durumdadır.

2022 yılı sanayi sicil kayıtlarına göre, Manisa ilinde kayıtlı işletmelerde çalışan personel sayısı 130.762'dir. Ar-Ge birimi olan firma sayısı 31, tasarım merkezi olan firma sayısı ise 6’dır. İl genelinde Ar-Ge çalışması yapan işletme oranı yüzde 21,5 olarak gerçekleşmiştir. İmalat sektöründeki işyerlerinin içinde Ar-Ge çalışması olan işletmelerin oranı yüzde 36,8 seviyesindedir. Bilgi ve iletişim sektöründe Ar-Ge çalışması olan işletmelerin oranı yüzde 33,3 seviyesindedir. Bu sektörleri ise yüzde 25,9 ile Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü takip etmektedir. (İŞKUR İşgücü Piyasası Araştırması 2022 Manisa)

Manisa Valiliği tarafından yayınlanan Sayılarla Manisa çalışmasına göre 2022 yılında Manisa’da gerçekleştirilen yatırım teşvik belgeli yatırımlar kapsamında enerji sektöründe 78, hizmetler sektöründe 12, imalat sektöründe 203, madencilik sektöründe 3 ve tarım sektöründe 10 yatırım gerçekleştirilmiş olup toplamda 306 yatırım hayata geçirilmiştir.

Manisa'da Olgunlaşan Sektörler

  • Gıda ürünleri imalatı
  • Kauçuk ve plastik ürünler imalatı
  • Diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı
  • Fabrikasyon metal ürünleri imalatı
  • Bilgisayar, elektronik ve optik ürünlerin imalatı,
  • Elektrikli teçhizat imalatı
  • Makine ve ekipman imalatı