Neden Manisa ?

Gelişmiş endüstrileri, organize sanayi bölgeleri, çevreci ve güçlü sanayi alt yapısı ile ödüllü bir yatırım kenti olan Manisa, stratejik konumu, zengin doğal kaynakları, hızlı lojistik imkanı, etkin işgücü ve geniş pazar fırsatları ile yatırımcıları için cazibe merkezidir.

Manisa, sahip olduğu stratejik konum sayesinde kara, hava, deniz ve demir yolları aracılığıyla yerli ve yabancı yatırımcılara kesintisiz bağlantı imkânı sağlayarak geniş iç ve dış pazar avantajları sunan bir cazibe merkezidir.

Karayolu

Manisa ili, İzmir-İstanbul ve İzmir-Ankara karayolu üzerinde yer almaktadır. Türkiye’nin üç büyük metropolünden biri olan İzmir’e 30 km olup ulaşım 15-20 dakikalık yolculuk süresinde sağlanmaktadır. 

Manisa’dan önemli finans ve üretim merkezlerine 5 saati aşmayan sürelerde ulaşılabilmektedir. 

Havayolu

Manisa’ya 50 km uzaklıkta bulunan İzmir Adnan Menderes Havalimanı, bölgenin havayolu ulaşımında en önemli noktadır. 

Dış hatlarda 32 havayolu firması ile 33 ülkede 58 destinasyona direkt uçuş imkânı bulunan havalimanı 2021 yılında 7,7 milyon yolcuya hizmet vermiştir.

Yurt içi ulaşımda ise 20 destinasyona 4 farklı havayolu firması ile direk uçuş imkânı sunmaktadır.

Denizyolu

Manisa, yalnızca 25 km uzağında yer alan İzmir’deki limanlar aracılığıyla ulusal ve uluslararası deniz ulaşım ağına kolaylıkla dâhil olmaktadır. 

32 km uzaklıktaki Alsancak Limanı, 60 km uzaklıkta bulunan Aliağa-Nemrut Limanı, Dikili ve Çeşme limanları deniz ulaşımında önemli noktalardır. Manisa’nın 77 km uzağında yapımı devam etmekte olan ve işletmeye alındığında Dünya’nın en büyük on limanı arasında yer alacak Çandarlı Limanı da Manisa için denizyolu ulaşımında ekstra avantaj sağlayacaktır. 

Demiryolu

Manisa’nın demiryolu ağları; Manisa-İzmir, Manisa-Balıkesir ve Manisa-Uşak hatlarından oluşmaktadır. Hem yolcu taşımacılığı hem yük taşımacılığı ile geniş bir hinterlanda hizmet vermektedir. Demiryolu ulaşımı ile doğrudan Alsancak limanına erişim sağlanmaktadır. 

Tüm bunların yanı sıra İzmir-Ankara yüksek hızlı tren hattı Manisa’dan geçecek olup Manisa-Ankara arası seyahat süresi 3 saat olacaktır.

Batı Anadolu’da Spil Dağı ile Gediz Nehri arasında yer alan Manisa, zirai, ticari ve sanayi gelişmişliğinin yanında tarihi ve turistlik değerleri ile de önemli bir kenttir. Tarihi M.Ö. 3000 yıllarına inen kentte Hitit, Frig, Lidya, Makedon, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı uygarlıklarına ait izler bulunmaktadır. 

Doğayı, tarihi, geleneksel yaşamı bir arada görmek isteyenler için ideal bir şehir olan Manisa; Artemis Tapınağı’nın kalıntıları, Aigai Antik Kenti, Philadelphia Antik Kenti, Muradiye Medresesi, Sart Harabeleri, Muradiye Camii, Sultan Camii ve Kula Evleri gibi tarihi ve mimari zenginliklerinin yanı sıra; 120 tür bitki çeşidinin görülebileceği dağcılık, kampçılık ve doğa yürüyüşlerinin yapıldığı Spil Dağı’nı da sınırları içinde barındırır. Mitolojideki “Ağlayan Kaya” nitelendirmesi, Spil Dağı’nın bir diğer ilgi çekici özelliğidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul’a götürülerek bir döneme adını verdiren “Manisa Lalesi dağın en önemli bitkisidir.

Manisa’nın 41 çeşit baharattan oluşan şifalı meşhur Mesir Macunu adına düzenlenen şenlikler sadece yöresel değil, uluslararası alanda da büyük ses getirmektedir. Manisa’nın simgesi olan ve Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki faaliyetleri ile çevreciliğin önderi “Manisa Tarzanı” için Mayıs ayında “Tarzan ve Çevre Günleri” düzenlenmektedir. Tarihi, sportif ve kültürel değerleri ile Manisa, turistler için cazibe merkezi oluşturmaktadır. 

Bunların dışında, Manisa Ulucamii, Hatuniye Camii gibi dini yapılar; fosil ayak izleri, Aigai Antik Kenti, Philadelphia Antik Kenti, Kybele Heykeli gibi mitolojik kalıntılar; Adala Kanyonu, peri bacaları gibi doğal oluşumlar; Darkale Köyü, Demirci Halısı gibi yöresel unsurlar; Akhisar Zeytin/Zeytinyağı, Gördes Ayvası, Kırkağaç Kavunu, Salihli Kirazı, Demirci Hünnabı, Köprübaşı Çileği gibi tarımsal ürünler ve Kula Leblebisi, Manisa Kebabı, Akhisar Köftesi, Manisa Taban Simidi, Salihli Odun Köfte yerel lezzetler ilin kültürel ve turistik değerleridir.

Ege bölgesinin ortasında bulunan, 2012 yılında büyükşehir unvanını alan Manisa; bölgenin İzmir'den sonra ikinci büyük sanayi ve ticaret merkezidir. Manisa ilinin 2022 yılı TÜİK verilerine göre nüfusu 1.468.279 olup 2022 yılı nüfus sayımına göre ilimiz nüfus yoğunluğu bakımından ülkede 14. sıradadır. İlimizin toplam 17 ilçesi bulunmaktadır. 

 

Nüfus

 

Nüfus

Manisa İl Geneli

1.468.279

Kula

43.227

Ahmetli

16.963

Salihli

165.113

Akhisar

177.419

Sarıgöl

35.537

Alaşehir

104.717

Saruhanlı

56.523

Demirci

36.620

Selendi

19.203

Gölmarmara

15.193

Soma

111.789

Gördes

26.458

Şehzadeler

167.227

Kırkağaç

37.645

Turgutlu

175.401

Köprübaşı

12.730

Yunusemre

266.514

 

1,5 milyona yaklaşan nüfusa sahip Manisa, sosyal, kültürel ve sportif olanakları ve gelişmiş altyapısı ile yüksek yaşam standartları sunmaktadır.

Manisa ilinin 2022 yılı TÜİK verilerine göre nüfusu 1.468.279 olup 2022 yılı nüfus sayımına göre ilimiz nüfus yoğunluğu bakımından ülkede 14. sıradadır. 1,5 milyona yaklaşan nüfusa sahip Manisa, sosyal, kültürel ve sportif olanakları ve gelişmiş altyapısı ile yüksek yaşam standartları sunmaktadır.

İş gücü göstergeleri ve iş gücüne katılım oranları iller bazında TÜİK tarafından en son 2013 yılında açıklanmıştır. Buna göre Manisa ili olarak iş gücüne katılım oranı %55,5 olarak gerçekleşmiştir. İlde istihdam oranı %52,7 iken işsizlik oranı ise %5,1 olarak gerçekleşmiştir. Manisa, iş gücü verilerine göre ülke ortalamasından daha iyi durumdadır. Bunda en büyük etken ilin gelişmiş sanayisinin yarattığı istihdam olanaklarıdır. 

Manisa ilinin yüksek teknolojili sektörlerdeki istihdam payı %7,10, orta yüksek teknolojili sektörlerdeki istihdam payı ise %28,49’dur. Manisa, teknoloji düzeyi yüksek sektörlerde sağladığı istihdam ile Türkiye’de öne çıkan iller arasında yer almaktadır.

Manisa ilinin imalat sanayinde çalışan sayıları bakımından öne çıkan beş sektör ve bu sektörlerde çalışan sayıları ülke verileriyle karşılaştırmalı şekilde aşağıda verilmektedir:

2021 Yılı İmalat Sanayi İstihdamında Öne Çıkan Beş Sektör

Manisa

Türkiye

Öne Çıkan Sektör

İmalat Sanayi İstihdamındaki Payı

Öne Çıkan Sektör

İmalat Sanayi İstihdamındaki Payı

Gıda ürünleri imalatı

18,36

Giyim eşyaları imalatı

15,28

Elektrikli teçhizat imalatı

16,76

Gıda ürünleri imalatı

11,65

Fabrikasyon metal ürünler

13,25

Tekstil ürünleri imalatı

11,27

Kauçuk ve plastik ürünler ima.

8,30

Fabrikasyon metal ürünler

9,60

Metalik olmayan ürünler ima.

8,05

Kauçuk ve plastik ürünleri imalatı

5,58

 

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi

1 Nisan 2017’de faaliyetlerine başlayan MCBÜ Teknokent; bilimsel bilgi potansiyelinin, teknolojik ürün haline dönüşmesi ve özellikle üniversite bünyesindeki araştırmaların sanayinin ihtiyaçlarına yönelik olarak geliştirilebilmesi için uygun bir ortam sağlamayı hedeflemektedir.

MCBÜ Teknokent bünyesinde 174 adet firma bulunmaktadır. Bunlardan 102 tanesi ar-ge firması olup 72 adet kuluçka firması yer almaktadır. Firmalar tarafından 373 adet ar-ge projesi yürütülmüş ve bu projelerin sonucunda 65 adet ürün elde edilmiştir. Projelerin toplam bütçesi ise yaklaşık 427 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

Teknokentte 170 kişi araştırmacı, 223 kişi yazılımcı, 30 kişi tasarımcı, 35 kişi teknisyen, 41 kişi destek personeli olarak görev yapmaktadır. Diğer işlerde görevli 16 personel ile birlikte toplamda 515 kişi Teknokent bünyesinde çalışmaktadır.

Teknokentte yer alan kuluçka firmaları tarafından 550 bin dolar ihracat gerçekleştirilmiştir. Ar-ge faaliyetleri sonucu gerçekleştirilen 1,3 milyon dolar ihracatla birlikte Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren firmaların toplam ihracat rakamı 3,2 milyon olarak gerçekleşmiştir.

Ayrıca Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren firmalar yatırım teşvik unsurlarından da yararlanarak toplamda 117,1 milyon TL destek almışlardır. 

Üniversite bünyesinde 32 araştırma merkezi bilime katkı sağlamaktadır.

No.

Araştırma Merkezi

1

Aile Planlaması İnfertilite Uygulama ve Araştırma Merkezi

2

Atatürk İlke ve İnkılapları Araştırma ve Uygulama Merkezi

3

Bağımlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi

4

Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi

5

Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi

6

Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi

7

Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEHAM)

8

Deneysel Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi

9

Deneysel Fen Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEFAM)

10

Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi

11

İnsan Haklarını Güçlendirme ve Şiddetle Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi

12

Jeopark Uygulama ve Araştırma Merkezi

13

Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi

14

Kozmetoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi

15

Mahalli İdareler Uygulama ve Araştırma Merkezi

16

Manisa Yöresi Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi

17

Manisa ve Yöresi Türk Tarihi ve Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi

18

Nüfus ve Göç Uygulama ve Araştırma Merkezi

19

Olimpik Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi

20

Öğrenme ve Öğretme Uygulama ve Araştırma Merkezi

21

Ölçme ve Değerlendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi

22

Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi

23

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Uygulama ve Araştırma Merkezi

24

Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (Hafsa Sultan Hastanesi)

25

Sağlıklı Yaşlanma Uygulama ve Araştırma Merkezi

26

Sivil Toplum Kuruluşları Uygulama ve Araştırma Merkezi

27

Sosyal Hizmetler Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

28

Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (CBUSEM)

29

Tarımsal Araştırmalar ve Gıda Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi

30

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

31

Üniversite-Sanayi İşbirliği Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (USİTEM)

32

Yabancı Diller Öğretimi, Uygulama ve Araştırma Merkezi (YADAM)

 

Ar-Ge Merkezleri

5746 sayılı kanun kapsamında Manisa’da kurulmuş ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tescillenmiş olan 31 adet Ar-Ge Merkezi bulunmaktadır.

NO

AR-GE MERKEZİNİN ADI  

SEKTÖR

1

Vestel Elektronik Sanayi Ve Ticaret A.Ş.(1)

Elektronik

2

Vestel Elektronik Sanayi Ve Ticaret A.Ş.(2)

Elektronik

3

Vestel Beyaz Eşya Sanayi Ve Ticaret A.Ş.

Dayanıklı Tüketim Malları

4

Bosch Termoteknik Isıtma Ve Klima San. Tic. A.Ş.

İklimlendirme

5

Olgun Çelik Sanayi Ve Ticaret A.Ş.

Otomotiv Yan Sanayi

6

Klimasan A.Ş.

Dayanıklı Tüketim Malları

7

Magma Mekatronik Makine Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi

Makine ve Teçhizat İmalatı

8

Tirsan Kardan Sanayi Ve Ticaret A.Ş.

Otomotiv Yan Sanayi

9

İnci Gs Yuasa Akü San. Ve Tic. A.Ş.

Otomotiv Yan Sanayi

10

Standard Profil Ege Otomotiv San. Ve Tic. A.Ş.

Otomotiv Yan Sanayi

11

Valf Sanayii A.Ş.

Makine ve Teçhizat İmalatı

12

Valfsel Armatür Sanayi A.Ş.

Makine ve Teçhizat İmalatı

13

Çukurova Kimya Endüstrisi A.Ş.

Kimya

14

Emas Makina Sanayi A.Ş.

Makine ve Teçhizat İmalatı

15

Toyo Matbaa Mürekkepleri San. Ve Tic. A.Ş.

Kimya

16

Pilenpak Ambalaj San. ve Tic. A.Ş.

Ambalaj

17

Döktaş Dökümcülük Ticaret ve Sanayi A.Ş. (Manisa)

Dökümcülük

18

İzmir Eğitim Sağlık Sanayi Yatırım A.Ş.

Kimya

19

Doğuş Vana ve Döküm San. Tic. A.Ş.

Makine ve Teçhizat İmalatı

20

İnter Abrasiv San. ve Tic. A.Ş.

Madencilik

21

Meta Nikel Kobalt Madencilik Ve Sanayi A.Ş.

Madencilik

22

Viessmann Manisa Isı Teknolojileri San. Ve Tic. Ltd. Şti.

İklimlendirme

23

Peker Yüzey Tasarımları Sanayi Ve Ticaret A.Ş.

İnşaat

24

Mayteks Örme Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi

Tekstil

25

Matel Hammadde Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi

Seramik ve Refrakter

26

Franke Mutfak Ve Banyo Sistemleri Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi

İklimlendirme

27

Vestel Elektronik Sanayi Ve Ticaret A.Ş. Ideca Mcbü Teknokent

Elektronik

28

Maspo Enerji San. ve Tic. A.Ş.

Enerji

29

Öztaş Global Soğutma Teknolojileri ve Metal Sanayi Ticaret Anonim Şirketi

İmalat Sanayi

30

MND İzolasyon ve Teknoloji Sanayi Ticaret Anonim Şirketi

Makine ve Teçhizat İmalatı

31

Arçelik A.Ş. Manisa İşletmesi

Dayanıklı Tüketim Malları

32 

Keskinoğlu Tavukçuluk ve Damızlık İşletmeleri Sanayi Ticaret Anonim Şirketi

Gıda Sanayi

 

Tasarım Merkezi

Manisa’da kurulmuş ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tescillenmiş olan 6 adet Tasarım Merkezi bulunmaktadır. 

NO

TASARIM MERKEZİNİN ADI 

SEKTÖR 

1

Dizayn Optimum Mühendislik Ltd. Şti.

Makine ve Teçhizat İmalatı

2

Sarıgözoğlu Hidrolik Makine ve Kalıp Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Otomotiv Yan Sanayi

3

Manisa Kardan Cemmer Otomotiv Makine Aksamı San. Ve Tic. A.Ş.

Otomotiv yan sanayi

4

Accell Bisiklet Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi

İmalat Sanayi

5

Ism Makine Elektrik Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi

Dayanıklı Tüketim Malları

6

Önder Grup Makine İthalat İhracat Sanayi ve Tic. A.Ş

Makine ve Teçhizat İmalatı